forskolejobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Brist på förskollärare höjer lönenivån

Bristen på utbildade förskollärare gör att förskolor lockar med höga löner och arbetsförmåner.

Flera faktorer har bidragit till löneökningarna och att antalet löneförmåner har blivit fler. Den nya skollagen som införs den 1 juli som innebär att alla förskollärare ska vara högskoleutbildade är en starkt bidragande faktor, men också det faktum att antalet förskolor har ökat mycket på senare år, vilket gör konkurrensen om den bästa kompetensen allt tuffare. Antalet utbildade förskollärare ökar nämligen inte i samma takt som antalet nyöppnade förskolor.

 

En ingångslön på en privat förskola kan idag ligga på 26 000 kronor. Dessutom finns det ofta möjlighet att förhandla till sig bra förmåner.  När barnkullarna blir stora kan man förvänta sig en liknande utveckling även framöver, förskollärares löner styrs, liksom så mycket annat, av utbud och efterfrågan. Lisa Öberg, som är föreståndare för lärarutbildningen på Södertörns högskola, tror att den höga efterfrågan på förskollärare kommer att hålla i sig ett tag till eftersom det fortfarande utbildas för få i förhållande till behovet på arbetsmarknaden.

 

Det innebär i sin tur att den som tar examen som förskollärare under de kommande åren med all säkerhet befinner sig i ett riktigt guldläge, där de kan välja och vraka mellan arbetsgivarna. En framtida trend blir förmodligen att arbetsgivarnas uppfinningsrikedom och variation vad gäller olika löneförmåner blir allt större. De traditionella löneförmånerna som friskvårdsbidrag får kanske konkurrens av exempelvis hushållsnära tjänster i framtiden?