forskolejobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Buller- ett stort arbetsmiljöproblem i förskolan

Förskolepersonal har i många fall oroande höga stressnivåer. De utsätts också för mer buller än andra yrkesgrupper. Men forskningen visar också att förskollärare är mer engagerade i sitt arbete än många andra yrkesgrupper.

Forskningen från Umeå universitet visar att många förskollärare drabbas av hörselskador, ljudkänslighet och ljudtrötthet redan i unga år. Även barnen upplever den höga ljudnivån som besvärlig. Forskarna i Umeå har mätt ljudnivån på sjutton förskolor och har även undersökt olika åtgärder som kan dämpa ljudnivån. Dessutom har personalens stressnivå mätts.

Även om studien inte är avslutad än så visar den redan på intressanta resultat. Forskarna fann en grupp förskollärare vars stressnivåer var höga under hela arbetsdagen och håller i sig även på kvällstid. Sambandet mellan en hög stressnivå och ett stort engagemang för sitt yrke är intressant utifrån forskarperspektiv.

Därför har forskarteamet vid Umeå universitet fått ett nytt anslag för att studera just stress och utbrändhet hos förskolepersonalen.  För att minska bullernivåerna krävs ofta dels utbytt inredning, exempelvis att man köper in ljuddämpande bordsskivor eller sätter upp ljudabsorberande plattor i golv och tak. För att ljudmiljön ska bli behagligare krävs dessutom ofta en beteendeförändring bland personal och barn.  Det blir intressant att se vad forskarteamet kommer fram till framöver.