forskolejobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Förskollärare nöjda med stödsamtal med föräldrar

Ny forskning visar att förskolan är en utmärkt arena för föräldrastöd, vilket bland annat innefattar tips och råd till föräldrar kring hur de kan hantera föräldrarollen i olika situationer.

Förskollärare som ser hur föräldrar och barn fastnar i negativa beteendemönster kan hjälpa föräldrarna att sätta gränser eller att hantera situationen på ett annorlunda vis. Forskare vid Uppsala universitet har undersökt hur förskollärare kan jobba aktivt med föräldrastöd och om förskolan är en bra plats för sådana insatser. Även om förskollärare har mycket kunskap om barns utveckling och beteende vågar de inte alltid ge råd och tips till föräldrar angående hur de kan hantera sina barn.

 

27 förskolor deltog i studien, varav 18 har testat att jobba med föräldrastöd och 9 varit kontrollgrupp. Pedagogerna kunde frivilligt utbildas i metoden Triple P, som går ut på att förstärka ett positivt föräldraskap. När förskollärarna erbjöd föräldrarna samtal om föräldrarollen. Forskningen visar att både personal och föräldrar uppskattar insatsen, bland annat eftersom de har kunnat se konkreta förändringar i barnens beteende.

 

Många förskollärare upplevde att metoden passar deras yrkesroll. De uppskattar dessutom att det de redan gör i sin vardag har formulerats och synliggjorts. Många uppskattade dessutom stödsamtalen med föräldrarna, som ofta handlade om vardagsproblem som berör relationen mellan föräldrar och barn.