forskolejobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Många elever missar modersmålsundervisning

Statistik från Skolverket visar att drygt hälften av de elever som har rätt till modersmålsundervisning går miste om den. Enligt undersökningen deltar bara 55 procent av de elever som är berättigade till modersmålsundervisning i hemspråksundervisning.

Mats Wennerholm, projektledare på Team Modersmål på Skolverket, förklarar statistiken med en kombination av olika faktorer. Han påpekar att modersmålsundervisningen är frivillig och att många elever och familjer därför väljer bort den. En annan bidragande orsak till att drygt hälften av eleverna som är berättigade till modersmålsundervisning inte deltar i den är att en del skolor har svårt att hitta kompetenta lärare i olika språk.

Undersökningen visar på stora skillnader mellan olika kommuner runtom i landet. I ett femtiotal kommuner deltar inga elever i modersmålsundervisning överhuvudtaget, medan alla berättigade elever deltar i andra kommuner. Skolverkets statistik visar på att drygt var femte elev i Sveriges skolor har rätt till modersmålsundervisning i någon form.