forskolejobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Forskolejobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Många förskollärare kommer från arbetarhem

Andelen studenter med akademikerföräldrar är ovanligt lågt på förskollärarprogrammet, endast 17 procent. Det är en låg siffra jämfört med exempelvis läkarprogrammet, där 70 procent av studenterna har högskoleutbildade föräldrar.

Statistik från SCB och Högskoleverket visar att studenter som kommer från arbetarhem ofta väljer andra utbildningar än studenter från akademikerhem.

Av nybörjarna på läkarprogrammen har 70 procent högutbildade föräldrar läsåret 2011/12, medan 60 procent av studenterna på arkitekt- och psykologprogrammet hade högutbildade föräldrar. Högskoleverket reflekterar inte kring vad skillnaderna kan bero på. De konstaterar istället att andelen studenter med högskoleutbildade föräldrar är något högre på grundskollärarutbildningen. Där har 24 procent av studenterna föräldrar som studerat minst tre år på högskolan. Statistiken visar också att ytterst få förskollärarstudenter eller lärarstudenter väljer att studera på forskarnivå. Siffran är så låg som en procent. Naturvetarstudenterna toppar listan över forskarstudenter, där väljer hela tjugo procent av studenterna att gå vidare och studera på forskarnivå.