De två lärarutbildningarna riktar sig till personer som arbetar som barnskötare och vill få behörighet som förskollärare, eller till personer som arbetar på fritidshem eller liknande och vill komma vidare i sin yrkesroll. Utbildningarna bygger vidare på den kompetens som finns hos personerna, men lägger till en teoretisk grund och vetenskapliga perspektiv på lärandet.
Statistiska Centralbyrån framhåller i sin årliga arbetsmarknadsprognos att det redan idag råder brist på högskoleutbildad personal inom förskola och fritidshem. Lisa Öberg bekräftar att det har varit en stor efterfrågan på utbildningarna från både kommuner och potentiella studenter.
De erfarenhetsbaserade programmen har samma kunskapsinnehåll och examenskrav som högskolans andra förskollärar- och fritidshemsprogram, men är uppbyggda på ett sätt som konsekvent använder studenternas tidigare yrkeserfarenhet.
– För att bli antagen till något av programmen krävs det förutom grundläggande behörighet, att man har arbetat på förskola eller fritidshem i sammanlagt tre år, säger Lisa Öberg.