HemArtiklarTips för att komma igång med ditt CV-skrivande
Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande

Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande

Att skriva CV kräver en hel del ansträngning och tankeverksamhet. Om du är ovan vid att skriva så kan det kännas som ett stort steg att överhuvudtaget komma igång och börja formulera sig. Självkännedom är nyckeln till ett bra CV, åtminstone om man får tro beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter.

Börja gärna med att brainstorma, för att få igång kreativiteten och veta vad du ska fokusera på i ditt CV. Ös först, utan censur, ur dig alla anledningar till varför du vill ha jobbet och varför företaget borde anställa dig nu direkt. Skriv ner precis allt du kommer på, oavsett vilken typ av erfarenhet det är, säger Nina Jansdotter.

Hon tipsar också om att använda aktiva verb när man beskriver situationer som man varit med om och vilka erfarenheter man fått från dem. Var målande och beskriv en situation där du genomförde förändringar på en tidigare arbetsplats snarare än att bara skriva “Jag är målmedveten och resultatinriktad”. Beskriv alltid vad du lärt dig av de olika erfarenheterna, det är betydligt mer intressant för en framtida arbetsgivare att ta del av de erfarenheter du samlat på dig än vad dina tidigare arbetsuppgifter bestod av ända ner på detaljnivå.

Det är en konstatt skriva kort och koncist och ändå få mycket sagt mellan raderna. Nina Jansdotter rekommenderar att man låter CV-skrivandet ta ett par dagar genom att lägga undan Cv:t någon dag och låta texten “vila”. När du sedan plockar fram det igen så är sannolikheten stor att du ser på den med nya ögon och har lättare för att korta ner texten och fatta dig mer kärnfullt. När du själv rensat en andra gång i texten så kan det vara läge att låta någon annan korrekturläsa. Se bara till att det verkligen är en person som vågar censurera och vara ärlig mot dig!

Om du kör fast så kan det också vara en god idé att jämföra ditt eget CV med andras, antingen i olika böcker eller på jobbsökarsidor på nätet, eller genom att be dina vänner eller kollegor plocka fram sina CV:n så du kan jämföra med deras. Om du känner att du själv har svårt att uttrycka dig skriftligt så kan det vara en god idé att anlita ett CV-proffs. Visst kostar det lite, men det kan öka dina chanser att få komma på intervju och verkligen få det där drömjobbet avsevärt. Inled gärna en diskussion kring för- och nackdelar med olika CV-stilar, uttryckssätt och layouter.

Lägg gärna lite tid på rubrikerna i ditt CV, inte bara huvudrubriken utan även mellanrubrikerna. Förutom de vanliga rubrikerna som tidigare anställningar, språkkunskaper, datakunskaper, utbildningar och referenser, kan du komplettera med annorlunda rubriker som sticker ut lite, exempelvis karriärmål, erfarenhetsbredd, personlig profil, främsta kompetens, professionella prestationer eller sammanfattning av min bakgrund. Det gör att ditt CV sticker ut lite extra, säger Nina Jansdotter.

Relaterade artiklar

Exempel på personligt brev

6 steg till ett framgångsrikt personligt brev

Exempel på CV

CVTips
Nina Jansdotter

Karriärcoach och beteendevetare

Nina Jansdotter

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

FörskoleJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Förskola & Fritids sedan 2004. Utforska lediga jobb inom förskola & fritids  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

FörskoleJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@forskolejobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Förskolejobb All Right Reserved