HemArtiklarDölj dina CV-luckor med smarta omformuleringar
Dölj dina CV-luckor med smarta omformuleringar

Dölj dina CV-luckor med smarta omformuleringar

Luckor i Cv:t kan snarare betraktas som regel än undantag. Även den som till synes har gjort en toppkarriär har ofta något som de helst inte vill att en presumtiv arbetsgivare ska få nys om, exempelvis om man tagit time out och rest runt i Asien i ett halvår, varit arbetslös en period eller varit sjukskriven i några månader.

I ett kronologiskt CV skapar det luckor, som tjänar på att tas fram i ljuset snarare än sopas under mattan. Hemligheten för att hantera luckorna går ut på att hitta bra motiveringar till dem och formulera dem på ett smart sätt. Tumregeln för CV-luckor är, enligt karriärcoachen Charlotte Hågård, att aldrig ljuga, utan istället satsa på att omformulera sig och på så vis tona ner luckorna. Om du i ett kronologiskt CV undviker att nämna vad du gjort under ett års tid eftersom du vill dölja att du tog ett friår för att få tid med familjen, plugga och bara slappa, så kommer rekryterarna garanterat att fråga om det. Det är alltså ingen bra idé att “radera” luckorna och låtsas som att de inte finns.

Spara detaljerna för dig själv Försök att se det positiva i dina erfarenheter och formulera vad du lärt dig av dem, även om det handlar om arbetslöshet eller att du blivit avskedad. Förklara att du genomgått en fas där du medvetet valt att byta jobb ofta. Undvik att framstå som velig och otålig och motivera varför det jobb du nu söker känns helt rätt, säger Charlotte Hågård.

Testa gärna motiveringen på ett par personer i din omgivning och ta god tid på dig att hitta en formulering som känns rätt för just dig. Undvik att dela med dig av detaljer, oavsett om det gäller orsaken till en tidigare sjukskrivning, anledning till att du slutade på dina tidigare jobb, varför din semester blev tre månader lång istället för en. Det gäller både i ansökningen och på anställningsintervjun. Arbetsgivaren är inte intresserad av att veta detaljerna utan försöker skapa sig en generell bild av vem du är.

Tips på vägen till dig som vill dölja luckor

  • Genom att inte ange exakta datum för när du slutat eller börjat på ett jobb utan enbart skriva ut årtal så behöver inte arbetsgivaren ens veta att du gått sysslolös en tid eller istället valt att plugga en extrakurs.

  • Hitta det positiva och det du lärt dig av dina erfarenheter och framhäv det, oavsett om det gäller en föräldraledighet, en långsemester eller en period på a-kassa. Det kanske inte skaffat dig mer arbetslivserfarenhet, men garanterat en större livserfarenhet och bättre kännedom om dig själv. Det kommer till användning oavsett vilket jobb du har, och att våga gå lite utanför ramen och inte bara göra en spikrak karriär kan faktiskt vara ett gott tecken för en presumtiv arbetsgivare.

  • Framhäv även erfarenheter utanför arbetslivet, exempelvis sommarjobb som känns relevanta, volontärarbeten, fritidsintressen som kan vara intressanta för arbetsgivaren osv.

  • Var alltid så rak och ärlig som möjligt och ljug aldrig om du blir tillfrågad om dina luckor på en anställningsintervju. Om du ljuger så riskerar du att diskvalificera dig själv direkt, vilket sumpar chanserna hos den arbetsgivaren.

Tips på smarta omformuleringar i ditt CV

Undvik denna formulering: ”Jag vill gärna jobba i turistbranschen, men saknar tyvärr erfarenhet.”

Skriv hellre så här: ”Jag har tyvärr inte hunnit skaffa mig någon arbetslivserfarenhet inom turistbranschen, men har rest mycket själv och är aktiv i en kulturhistorisk förening på fritiden. Jag har dessutom varit idrottsledare i en lokal idrottsförening, vilket gett mig erfarenhet av att leda grupper, som nog kan komma till användning i turistbranschen.”

Undvik denna formulering: ”De senaste tre åren har jag bytt jobb åtta gånger. Jag vill ständigt prova nya saker och är rätt rastlös till min natur.”

Skriv hellre så här: ”De senaste tre åren har jag bytt jobb ett par gånger eftersom jag vill samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt och gärna vill få inblick i många olika branscher och arbetsplatskulturer. Jag gillar omväxling och varit beredd att prova mig fram tills jag hittar ett drömjobb som jag verkligen vill satsa på.”

Undvik denna formulering: ”Jag har varit arbetslös i två år.”

Skriv hellre så här: ”I två års tid var jag tyvärr utan fast anställning, men under tiden så passade jag på att jobba extra på olika ställen samtidigt som jag pluggade och aktiverade mig i olika föreningar för att öka min kompetens.”

Undvik denna formulering: ”Jag tog ett jobb i en butik på min hemort eftersom jag inte hittade något annat jobb och helst inte ville flytta.”

Skriv hellre så här: ”Under en period valde jag att arbeta i butik. Det ökade min sociala kompetens samtidigt som jag blev bättre på att ha många bollar i luften samtidigt. Jag valde att stanna kvar på min hemort av familjeskäl.”

Undvik denna formulering: ”Jag var sjukskriven i ett år eftersom jag blev utbränd på min förra arbetsplats. Min chef körde med mig och sjukskrivningen berodde till stor del på en konflikt med honom.”

Skriv hellre så här: ”I ett års tid var jag sjukskriven på grund av att jag gick in i väggen. Under sjukskrivningen lärde jag mig att säga nej, prioritera och fick dessutom tid att fundera på vilken riktning min framtida karriär ska ha. Det var en erfarenhet som gjorde mig mer målmedveten.”

Luckor i Cv:t är definitivt inget att skämmas för, det gäller bara att göra det bästa av dem och lyfta fram dem som fördelar istället för nackdelar och fokusera på att lyfta fram det positiva i det du hittills gjort.

TipsCVKloka råd
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

FörskoleJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Förskola & Fritids sedan 2004. Utforska lediga jobb inom förskola & fritids  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

FörskoleJobb.se - en del av KarriärGuiden.se Gruppen.

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@forskolejobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

© Copyright 2024 Förskolejobb All Right Reserved